Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eurázsiai kutya

Színe: vöröses, fekete, vagy homoksárga. Marmagassága: 52-60 cm (kan), 48-56 cm (szuka). Súlya: 20-32 kg. Közepes nagyságú kutya. Meglepően hasonlít a csau-csauhoz, illetve az óriás spitzhez. Szőre hosszú, de testének körvonalai, azért még jól láthatók. Feje ék alakú, közepesen nagy, füle felálló, hegyes. Koponyája lapos, az orrháta egyenes. Szeme sötétbarna, mélyen ülő, ajkai zártak. Orrtükre fekete. Fogazata ollós. Nyaka közepes izomzatú, lebernyegmentes. Teste négyzetbe rajzolható. Háta feszes, fara viszonylag hosszú. Mellkasa mély, széles, hasa enyhén felhúzott. Farka általában a csánkig ér, lelóg, de figyelő helyzetben a hátára kunkorodik. Mellső lábai izmosak, egyenesek, párhuzamosak. A hátulsó végtagok erősek. Csánkja a nincs olyan mélyen, mint a csau-csaunak. Mancsa erős, zárt, ívben éri a talajt. Szőrzete a pofán, a füleken és a végtagokon rövid, mellső lábán zászlót, a hátulsón nadrágot alkot, torokszőrzete hosszabb, mint a testén, sörénye nincs.

Az eurázsiai kölykök korának első hónapjaiban játékos, közvetlen. Kifejlett korára viszont tartózkodó lesz, pontosabban szólva: összhangba kerül nála a nyugalom és a féktelen bátorság, a bizalom és a fortélyosság. Alapkedélyek fő vonása a természetes vidámság. Nagyon kiegyensúlyozott, cseppet sem ideges, igen szociális jószág. Sohasem támad, ám ha ingerlik, mély, farkasmorgásszerű hangot hallat. Éberen figyel, őrzi a házat, de nem reagál viharos ugatással, ha észlel valamit/valakit. Figyelmeztetést, gyanakvását rövid vakkantással fejezi ki. A gyerekeket kiváltképp szereti.

Reprezentatív, érdekes megjelenésű, azt is mondhatnánk, kifejezetten szép kutya. Különösen a kékesszürke árnyalatú példányok tetszetősek. Hosszú szőrzete ugyan némi ápolást, gondozást kíván, de a fáradságot megéri, mert nagyon szépen lehet tartani bundáját. Lakásban, kertben egyaránt jól tartható, az időjárás viszontagságait jól tűri, nem túl csahos, eléggé igénytelen. Ideális társa a gyerekeknek, házőrzésre is alkalmas.